O NAS

Restauracja Wueska to wyjątkowe miejsce, w którym można nie tylko dobrze zjeść, ale także miło spędzić czas. Niepowtarzalna atmosfera oraz tradycyjne, polskie potrawy, sprzyjają oderwaniu się od obowiązków dnia codziennego i chwilom relaksu.

Restauracja została otwarta w kwietniu 2016 roku, ale jej niepowtarzalny klimat przypomni Państwu historię miasta Świdnik. Wueska – jak sama nazwa sugeruje, główną inspiracją do wystroju lokalu były motocykle WSK produkowane właśnie w Świdniku.Zdjęcia katalogowe motocykli oraz fotografie z taśm produkcyjnych stanowią główne dekoracje dolnej sali. Wchodząc na górę,  przenosimy się w klimat podniebnych ewolucji. Ściany zdobią fototapety przedstawiające świdnickie lotnisko kiedyś i dziś.

W ofercie Restauracji Wueska znajdą Państwo tradycyjne, polskie potrawy i przekąski, podane w niebanalny sposób. Nasza restauracja, to miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Nasi najmłodsi goście znajdą w  menu dania, które zostały  przygotowane specjalnie dla nich. W części menu dla dzieci znajdą się między innymi takie pozycje, jak słodkie naleśniki, fileciki z kurczaka czy uwielbiana przez wszystkich domowa pomidorówka. Dodatkowo dania dla dzieci serwujemy na kolorowej zastawie, a do małych rączek dobraliśmy specjalne niewielkie dziecięce sztućce. Oczekując na posiłek, mali goście mogą spędzić czas w kąciku zabaw, dając tym samym rodzicom chwilę relaksu.

Specjalizujemy się w organizacji wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych: chrzcin, przyjęć komunijnych, urodzinowych a także spotkań biznesowych.  Dokładamy wszelkich starań, aby w pełni usatysfakcjonować naszych gości, gdyż stawiamy na obsługę na najwyższym poziomie. Poza dwukondygnacyjnym lokalem posiadamy także ogródek letni. Nasza restauracja może pomieścić łącznie 50 osób.

Szef kuchni – Radosław Bartoszcze
Kucharz z zawodu i z zamiłowania. Specjalizujący się w kuchni polskiej i staropolskiej. Człowiek z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, ciągle rozwijający się i pogłębiający swoją wiedzę na temat kuchni poprzez rozmaite kursy i szkolenia. Zaznaczył już swoim nazwiskiem obecność na mapie kulinarnej Lubelszczyzny i nie tylko. Dla naszego szefa kuchni nie ma rzeczy niemożliwych- jeszcze niegdy nie usłyszeliśmy, że ‘’czegoś się nie da zrobić’’. Dba nie tylko o doskonały smak swoich potraw ale również przywiązuje dużą wagę do estetyki serwowanych dań.

Jego talent został doceniony w niejednym konkursie. Oto tylko niektóre z nich:
I miejsce „Dożynki rybackie” w Rykach
I miejsce „Konkurs Flaków” w Piaskach
I miejsce „Smaki Lubelszczyzny – Kuchnia Chłopska”
Wyróżnienie za bigos w „Świecie Bigosu” Niedrzwica

Na sukces restauracji pracuje cała załoga, ale to właśnie smak na talerzu jest główną wizytówką Wueski.

estauracja wueska szef kuchni